UUTISET

 

* 10.05.2014 : Pikapäivitystä tähän väliin, pitkästä aikaa... Aikuisia kaneja on muuttanut uusiin koteihin sitten viime päivityksen - toivotamme hyvää jatkoa Kvarkille, Popille ja Nasulle uusissa kodeissaan! Kanit -sivu on suunnilleen ajantasalla nyt, mutta tietoja puuttuu ennen kaikkea viime vuoden kotiin jääneestä "nuorisosta". Nyt on kuitenkin myös tämän vuoden ensimmäiset poikaset muutamien viikkojen ikäisiä eikä unohdeta taas uusia väriyllätyksiä! "Näin kasvatat sallanderia" -projektin lopputuloksena syntyi nimittäin tällä kertaa pelkästään luonnonharmaata... Lisäksi kasvamassa on lähes "läjäpäin" madagaskaria, mutta onneksi myös sattumalta pari pientä isabellaakin. Isabellat eivät tähän tietoon ole kumpikaan myynnissä, muita voi tiedustella!

* ~ * ~ *

* 23.10.2013 : Aikamoinen poikasvuosi on kääntynyt jo loppua kohti, etten sanoisi ihan HUH-HUH! Toisaalta, kasvattamisen tarkoitushan on myös se, että niitä poikasia syntyy, mutta huomasin syksyn astutussuunnitelmia tehdessäni, että vk-tatuointinumerossa on tilaa enää kolmelle poikueelle tänä vuonna. Tatuointi kun meillä noudattelee muotoa vuosi-vuosi-poikue-poikanen ja seuraava tämän vuoden poikue tuleekin olemaan jo 1381 jne. Mutta toisaalta, alkaa kyllä olla jo talvitauon paikka. Eikä kukaan naaras ole kyllä ollut kovin montaa poikuetta tekemässä tänäkään vuonna, on vaan noita jalostuspupuja päässyt kertymään vähän enemmän. Eikä sekään ole huono juttu... vaan näin numeroita työskeen pyörittelevänä alkaa luvut näyttämään isoilta. Vaan kotia etsii tälläkin hetkellä kaksi luovutusikäistä naarasta ja juuri iltaruokaa kanilaan jakaessani huomasin, että Tepa oli pyöräyttänyt poikueen! Tepalta se oli jo kovasti odotettukin, tämä kun oli jo kolmas astutuskerta, aikaisempien yritysten epäonnistuttua...

Viime viikonloppu menikin reissatessa, teimme uuden kaninäyttelymatkan Ruotsin puolelle Tierpiin. Tällä kertaa oltiin reissussa huomattavasti isommalla kokoonpanolla ja mukana olikin kokonaiset 8 pupua. Tulokset olivat ihan ok, etenkin ottaen huomioon sen, ettei nyt taaskaan oltu ihan karvassa (mikä siinäkin on, ettei ne hyvät turkkipäivät voi osua kohdakkain näyttelyiden kanssa...), eli tulokset jäivät aika tasan 93 pisteen hujakoille vaihdellen kanista toiseen 92,5 ja 93,5 pisteen välillä. Reissu oli mukava ja seura loistavaa, kyllä me lähdetään taas toisekin! Yksi pupu jäikin matkalle, Ranan & Willen kesän Z-poikueen isabellauros jäi uuteen kotiin Ruotsiin - toivottavasti kasvaa odotusten mukaiseksi.

* ~ * ~ *

* 14.7.2013 : Uutisiakin ajantasalle taas pitkästä aikaa, viimeksi onkin tullut kirjoiteltua ihan alkukeväästä. Meillä ns. sesonkiaika on päällä, eli näin kesällä on poikasia lähes koko ajan. Ei nyt sentään jatkuvasti myytävänä, mutta tuntuu että niitä on tuossa jo pitkään ollut koko ajan kasvamassa. Toki tässä osasyynä on myös se, että kanimäärä on viime vuosina hieman lisääntynyt - eikä suinkaan huomaamatta, vaan ihan tarkoituksella. Aakkosetkin tuli kasvatettua läpi, Z-poikueen jälkeen alkaakin taas alusta A-poikue, koska tällä tähti- & avaruusnimiteemalla ei mitään nimivaihtoehtoja ole Å, Ä ja Ö -kirjaimilla. Z-poikueeseen syntyi ilokseni pelkkää isabellaa, sitä tässä onkin jo odotettu! Tämä poikue on myös ensimmäinen tsekintuonti-Willen jättämä poikue ja varsin kivan näköisiä neliviikkoisia siellä nyt pomppii. Näistä ainakin yksi naaras jää kotiin, muista en vielä ole päättänyt kuin että ainakin yksi uros olisi myytävänä. Kaikkia kun ei ole tiaa hamstrata itselleen, vaikka mieli tekisikin.

Näyttelyrintamalla puolestaan tuli ihan uusia ulottuvuuksia, kun kesäkuussa teimme yhteisreissun Ruotsiin Bergan kaninäyttelyyn. Reissu oli oikein mukava ja ihan kelvolliset pisteetkin sieltä tuli, ottaen huomioon että näyttelyyn ilmoitetut Pepe, Uku ja Sälli aloittivat kaikki juuri vähän ennen reissua ihan järkyttävän karvanlähdön. No, Pepe jäi suosiolla kotiin, mutta Uku ja Sälli saivat kuitenkin ihan kelpoarvostelut. Kaiken kaikkiaan reissu oli hyvä ja uutta kaavailtiinkin vielä loppuvuoteen. Kiitos vielä matkaseurasta Laura, Mirja ja Elena!

Ruotsista tuli matkaan myös chinchillan värinen naaras Silvia, jota olisi tarkoitus käyttää nyt tuon sallander-värin edistämiseen. Aikomuksena olisi astuttaa Silvia sekä Kitillä että myöhemmin Kvarkilla, joten jää nähtäväksi mitä sitten lopputuloksena tulee. Edelleen olen hiukan epäileväinen suttuisten sallandereideni "aitoudesta", mutta toisaalta en ole vielä saanut niistä ulos soopeliakaan (jota kyllä kaikkialta muualta putkahtelee), eli ehkä ne todellakin ovat sallandereita, vaikka eivät kovin hyviä sellaisia.

Syksyn lähestyessä on myös pakko miettiä taas kasvatuksen jatkuvuutta, mitä kesän poikasia jätetään kotiin ja ennen kaikkea mihin kaikki mahtuvat. Tästä syystä olisi muutamalle aikuiselle kanille haussa sitten uutta kotia. Myytävissä tiedot näistä kaneista, jos kiinnostuit niin kysele lisää.

* ~ * ~ *

* 3.2.2013 : Alkuvuoden näyttelyt ovat takana päin, eikä liiemmin voi tuloksilla kehuskella. Sinällään ihan ok tuloksia tuli, ottaen huomioon että kanilassa alkoi kaiken kattava karvanvaihtobuumi juuri noin viikkoa ennen Turun näyttelyä. Hupsista. Eihän siinä sitten enää mikään auttanut, joten olosuhteet huomioiden meni alkuvuoden näyttelyt karvanvaihtoisina. Nyt ei näyttelyitä ole vielä suunnitteilla, sen sijaan astutuksia olisi tarkoitus nyt tehdä muutamatkin ja jos hyvin käy, niin kevätpoikasia on sitten odotettavissa.

* ~ * ~ *

* 13.1.2013 : Uusi vuosi, uudet kujeet. Tai no ei niin uudet, mutta sen verran muutoksen tuulia, että olen ajatellut jatkossa jättää madagaskarin hieman taka-alalle ja keskittyä isabelloihin sekä pitää sallanderi-projektin jotenkin rinnalla. Pitkästä aikaa myös kotisivujen Kanit -osio on päivitetty ajantasalle kuvineen ja sen myötä konkretisoitui se tosiasia jota olen tuolla kanilassa puuhaillessanikin kummastellut - meillä on hirveästi uroksia! Joten näin ollen, ainakin Sällille voisi uusi koti olla paikallaan, ehkä jollekin muullekin. Suurimmalle osalle uroksistakin on kyllä suunnitelmia, joten ei niistäkään nyt ihan noin vain voi luopua. Tietysti tämän lisäksi meille saapui joulukuussa Saksan Eurooppanäyttelystä myös isabella-uros, joka on kyllä kaikin puolin enemmän kuin osasin odottaakaan. Tätäkin kautta vielä suuret kiitokset mittaville tukijoukoille, jotka kanin toivat!

Kaksi madagaskar-poikasta etsii vielä koteja, vilkaise myytävistä tai kysele tarkemmin. Ovat enemmän lemmikkitasoisia, valitettavasti Nasun vaalea väritys tuntuu periytyvän aika vahvasti. Poikassuunnitelmia keväälle on, mutta tällä hetellä vain Reetta on astutettu jäätyään edellisestä yrityksestä tyhjäksi, odotetaan syntyvän helmikuun alkuun eli seuraavat myytävät poikaset ovat tiedossa aikaisintaan huhtikuulla. Viime vuoden nuoria naaraita on toki tarkoitus astuttaa myös alkuvuoden näyttelyiden jälkeen, joten eiköhän se sitten siitä taas.

* ~ * ~ *

* 2.12.2012 : Tämän vuoden näyttelyt ovat nyt takanapäin, kivasti tuli loppuvuodesta menestystä isabelloissa sekä Ranalle että Pepelle. Ensimmäistä mahdollista omakasvatin saamaa sertiä kovasti jännitin, mutta sinne se jäi vielä haaveeksi puolen pisteen päähän. Lupaan, että kun sellainen kohdalle osuu, niin meillä korkataan pullollinen kuohuvaa sen kunniaksi! Vitsaillen eilisen Äijälän näyttelyn jälkeen totesin, että ehkä sitten seuraavassa sukupolvessa.

Mukava poikasvuosi on myös kohta takana, vuoden (luultavasti) viimeinen poikue viipottaa nyt Riinan helmoissa jossa onkin kolme kerta kaikkiaan söpöä pikkumadagaskaria. Täytyy sanoa, että söpöydessä ovat isäänsä tulleet ja näistäkin yksi poika jää sitten aikanaan kotiin asustelemaan. Reettakin on vielä astutettu ja laskettu aika osuisi uuden vuoden aatolle, mutta en tässä kohtaa kuitenkaan pidätä hengitystä odotellessani, sillä talvi on yleensä ollut aika hiljaista poikasten suhteen. Luultavammin en suuremmin astutakaan ketään nyt ihan lähiaikoina, vaan odotellaan lähemmäksi kevättä seuraavien osalta.

* ~ * ~ *

* 15.10.2012 : Kesä hurhati niin, että siitä hädin tuskin ehti nauttiakaan eikä kyllä kelissäkään ollut liikaa kehumista. Siitä huolimatta meillä pyöritettiin pitkin kesää ulkoiluvuoroja ja jokainen kanilan asukki pääsikin edes muutaman viikon ajan nauttimaan raittiista ulkoilmasta. Poikueitakin on tänä vuonna ollut jo ennätysmäärä, ainakin näin meidän mittakaavalla - sillä vuoden viides ja kuudes poikue on parasta aikaa kasvamassa. Suunnitelmiakin vielä on, hienoa sinällään että nyt tuntuu pääseen paremmin vauhtiin kasvatuksen kanssa.

Näyttelyrintamalta hyviä uutisia sillä, että tanskantuonti-Reetan keväällä syntynyt isabella-poikanen Rana niin sanotusti räjäytti potin Tervolan näyttelyssä syyskuun lopulla. Rana oli ensimmäisessä näyttelyssään ja B-luokassa, mutta oli kääpiöluppien ROP sekä myös palkittiin parhaimpana isabellanvärisenä. Väritys sai kehuja arvostelussa ja lähes täydelliset pisteet, vauvakarvasta huolimatta. Tässä siis värimallia muille ja täytyy kyllä sanoa, että Ranan väri on jotain ihan omaa luokkaansa. Lisäksi kun kasvatus on ollut sen verran pientä, niin hehkutukset vielä sillekin, että Rana on ensimmäinen oma kääpiöluppakasvatti jolle on palkintosijoja näyttelyissä tullut!

* ~ * ~ *

* 12.5.2012 : Kanilassa alkaa olla pupuja kiitettävin määrin, kun poikasia on nyt keväällä syntynyt useammallekin naaraalle. Epäonneakin on ollut matkassa eikä kaikista poikueista ole jäänyt poikasia kasvamaan kun emät eivät ole olleet täysin valmistautuneita, mutta onneksi on niitä onnellisiakin perhetapahtumia mahtunut joukkoon. Kasvattajan arki on ylä- ja alamäkiä, eikä tosiaan asiat aina suju kuin elokuvissa eivätkä kanit lisäänny kuin kanit.

Lyra toden totta pyöräytti poikueeseensa yhden madagaskarin lisäksi kolme sallanderia, joskin enemmän tai vähemmän hyviä - mutta jostainhan se on aloitettava (tai jatkettava, isä Kit kun on ensimmäinen Linnunradan sallander). Kaksi kolmesta sallanderpojasta jää kotiin kasvamaan ja yksi lähtee uuteen kotiin. Murphyn lakiahan sen täytyy olla, ettei niistä kukaan kuitenkaan ollut naaras. Poikueen ainoa naaras eli madagaskari muuttaa puolestaan Elenalle Hiawatha's -kanilaan. Tanskantuonti Reetta pyöräytti myös poikueen huhtikuun lopulla josta onnellisesti jäi henkiin kolme pientä. Reetta muutti meille helmikuussa alunperin jo kantavana, mutta valitettavasti ei silloin synnyttänyt eläviä poikasia - mahdollisesti reissun aiheuttaman stressin takia. Nyt poikueen isänä toimikin oman kanilan Jippu ja lopputuloksena näyttäisi kasvavan kolme naarasta, joista minun onnekseni yksi on isabella - sen sijaan harmikseni loput kaksi ovat sinisiamsoopeleita. Lisäksi vielä Stella tekaisi poikueen Äijästä johon isabella-madagaskar -yhdistelmästä tupsahti neljä madagaskaria. Eli poikasia on ja vielä muutama on suunnitteilla... tämä kanilan kevät-kesä on tällaista aikaa.

Olen muuttanut hieman taktiikkaani kanien myynnin suhteen. Jatkossa en lisää heti syntyneitä poikueita myytäviksi, vaan odotan ensin että ne kasvavat jonkin verran nähdäkseni mitä sieltä tulee. Tämä ihan puhtaasti siitä syystä, että voin jatkossa varmemmin tarjota sitä mitä on eikä ostaja-ehdokkaidenkaan tarvitse jännittää onko poikueessa sitä mitä hakevat. On turhauttavaa vastata kyselyihin etteivät värit ja/tai sukupuolet ole vielä selvinneet, joten jatkossa myytäviin ilmestyy vain sellaisia jotka jo ovat selvillä ja joista tiedän etteivät ne ole jäämässä kotiin. Tämä varmasti helpottaa myös kania hankkivia, mutta tietysti kysellä saa jatkossakin (älä soitelko arkipäivisin päiväsaikaan, kiitos).

* ~ * ~ *

* 27.3.2012 : Meillä näyttäisi olevan sallander-poikasia! Pieni epäilys vielä kalvaa kasvaako niistä siamsoopelia eikä sallanderia, mutta vahvasti alkavat sallanderia muistuttaa ja tiiviillä sukutaulujen tiirailulla se kyllä tuntuisi todennäköisimmältä vaihtoehdolta. Huntu ei poikasilla kyllä ole niin tumma kuin toivoisin, niinkään tumma kuin Kitillä oli itsellään poikasena, mutta tästä on hyvä jatkaa. Alustavia tiedusteluja on tullut muutamia ja jos nämä vahvistuvat sallandereiksi, saattaa olla että jätän kotiinkin enemmän kuin yhden, eli näistä ei välttämättä kovin montaa maailmalle ole myytäväksi, mutta kannattaa silti pistää postia ja kysellä jos kiinnostaa. Poikuesuunnitelmia on nyt keväälle muitakin, joten toivottavasti niitä tässä lähiviikkoina putkahtelee.

Kanimäärä on jokseenkin kasvanut sitten viimeisimmän päivityksen ja nyt sain vihdoin päivitettyä myös Kanit -osion ajantasalle. Isabellaan olen viime aikoina panostanut ja siihen onkin tullut oman pienen poikueen lisäksi ns. ulkopuolista vahvistusta. Kanimäärän lisääntymisen oheella korvaamatonta on tiivis yhteistyö Hiawatha's kanilan Elenan kanssa ja etenkin uroksemme vierailevat ristiin.

* ~ * ~ *

* 29.8.2011 : Kesän poikaset ovat löytäneet tiensä uusiin koteihin, lukuun ottamatta kotiin kasvamaan jääneitä Riinaa (Linnunradan Orion) sekä Nasua (Linnunradan Naos). Molemmat kotiin jääneet madagaskarit ovat mielestäni lupaavia ja jos kasvavat odotusten mukaan tulevat kivasti paikkaamaan kanilan kokonaisuutta. Kyllä se linnunradan-tyyppinen luppa alkaa sieltä vähitellen muotoutumaan, kunhan vielä jotain sukupolvia päästään eteenpäin. Onnea kuitenkin kesän poikasten uusiin perheisiin ja kuulumisia sekä kuvia saa aina laitella! Kasvattien kuvia löydät myös Facebook-fanisivulta (mainos ;).

Loppukesästä painiskelin kanilan tilapulan kanssa, kunnes päätin että jotain on tehtävä. Niin puoliksi käytetystä tilasta järjesteltin ylimääräiset tavarat pois ja koko tila on nyt kanien käytössä. Tämän myötä päädyin myös tekemään häkkihankintoja ja nyt on jopa vähän tilaakin - ainakin vielä hetken. Yllättäviä käänteitä tilan puolesta ilmeni myös "eläkekodin" ilmestyttyä yhdelle naaraalle ja Tikru, jonka olin jo päättänyt jättää pois jalostuksesta, muutti leikatun uroksen kaveriksi toivottavasti pitkän loppuelämän kotiin.

Lokakuussa olisi sitten ohjelmassa Lapuan näyttely, sekä ainakin loppuvuodesta Laukaan. Poikassuunnitelmiakin on jonkinmoisia, mutta niistä enemmän taas sitten kun asia on ajankohtainen.

* ~ * ~ *

* 10.8.2011 : Linnunradan kanit täyttää 10 vuotta tänään! Ihan sattumalta kuukausi sitten törmäsin kasvattajanimen myöntämispaperiin, josta maaginen päivämääräkin ilmeni. Sen kunniaksi en jaksanut suurista suunnitelmista huolimatta leipoa kaninmuotoista kakkua, mutta on tässä nyt sentään jotain uutta - löydät meidät nyt myös Facebookista.

Sitten niitä huonompia uutisia - ei tullut isabellaa tällä erää. Tikru ei helteiden tai muun syyn johdosta jaksanut poikasiaan hoitaa, eivätkä ne siis jääneet eloon. :( Sama tilanne Stellalla, jolta eläviä poikasia ei myöskään jäänyt kasvamaan. Isabellojen suhteen yritetään sitten myöhemmin taas, joskin luulenpa että Tikru jäänee ainakin nyt jo "eläkkeelle". Jos nyt niitä positiivisia puolia etsitään, niin onhan noita poikasia tuossa jo ennestäänkin - eli muutama kesän poikasistakin etsii vielä uutta omaa kotia. Tarkista tilanne myytävänä-sivulta.

* ~ * ~ *

* 25.7.2011 : Nyt on talo täynnä pupuja, tai ainakin siltä se tuntuu. :D Mimmin ja Lyran poikueet kasvavat huimaa vauhtia ja alkavat jo näyttää ihan luppakorvilta, ainakin suurimmaksi osin. Ikäähän näillä poikasilla on nyt viitisen viikkoa. Muutamalle on jo koti tiedossa sekä kummastakin poikueesta jää yksi madagaskar kotiin asumaan, muille olisi vielä uudet kodit haussa. Lyran poikueessa alkuun ihmetytti ja yllätti monipuolinen värijakauma, tosin sitten asiaa pohdittuani se oli ihan järkeenkäypä - isä Scottihan on musta ja puolestaan Lyran sisko Luna on myös punasilmäinen valkoinen. Minun onnekseni sinne joukkoon mahtui kuitenkin myös pari madagaskaria. :)

Sen sijaan isabellapoikuetta olen hartaasti toivonut ja sitä on tässä jo muutamaan otteeseen yritettykin. Stella ei ensimmäisellä yrityksellä tullut kantavaksi, joten uusintayritys on meneillään. Siinä olisi työn alla isabella-isabella -yhdistelmä. Lisäksi päätin astuttaa Tikrun vielä kerran, josta tosin olin jo melko skeptinen tulisiko sekään kantavaksi, mutta minun yllätyksekseni Tikru oli kuin olikin eilen synnyttänyt kaksi pientä. Värien ilmestymistä sitten odotan jännityksellä, sillä Tikruhan on periyttänyt sekä siam- että sinisoopelia ja isä Eppukin on soopelitaustainen. Yritin Tikrulta tilata isabella-naarasta, saa nähdä onko se ottanut toiveitani huomioon. ;)

* ~ * ~ *

* 15.5.2011 : Alkuvuosi hiljaiseloa ja vuoden ensimmäinen näyttelykin oli meidän osalta vasta eilen. Osallistujina "tyttöporukalla", eli mukana Lyra, Mimmi sekä alkuvuodesta kanilaan muuttanut Stella. Lyralle ja Mimmille ihan hyvä tulos, Mimmikin nyt rekisteröity - Stellalle puolestaan nollat leukapussista johtuen. Tunnustettakoon, ettei ihan yllätyksenä tullut mutta lähdettiin kokeilemaan kuitenkin, koska ihan valtavasta leukapussista ei kuitenkaan ole kyse.

Viikko sitten yhdistin Tikrun ja Epun, isabellapoikue toiveissa. Nyt sitten näyttelyn jälkeen myös nuorikoille sulhaset, eli Stellalle Jippu, Mimmille Äijä sekä Lyra jäi Hiawatha's kanilaan vierailemaan tuontiuros Skotin luo. Kaisalle ja Helpillekin suunnitelmia vireillä. Kuulostaa ihan kanilan kevätkaudelta. ;) Nähtäväksi jää onnistuuko yritykset, millaista jälkikasvua ja mistä yhdistelmästä sitä saataisiin mutta ainakin nyt yritystä on vähän joka suunnalle. Palaillaan kesäkuussa astialle, toivottavasti poikasuutisin.

* ~ * ~ *

* 26.12.2010 : Hyvää joulua! Vaikka kovasti toivoin pikkupupuja syntyväksi joulun alla, ei sellaista onnea ollut tällä kertaa matkassa. Sekä Helppi että Tikru jäivät yrityksistä huolimatta tyhjiksi, joten ihan lähiaikoina ei pupuja ole tiedossa. Astutussuunnitelmia toki on taas, mutta tämä pimeä vuodenaika turhan tehokkaasti heittelee kapuloita rattaisiin... Loppuvuodesta tuli kuitenkin pyörähdettyä myös näyttelyssä Tuurissa ja nuorille naaraille tuli saatua pisteetkin. Mutta uusi vuosi, uudet kujeet eli palataan taas ensi vuoden puolella - toivottavasti paremmalla poikasonnella! ;)

* ~ * ~ *

* 10.10.2010 : Taivaalle syttyi uusi tähti, sillä Noppis siirtyi eilen ajasta ikuisuuteen. Äkillisesti silmäluomen alle ja silmän taakse puhjennut pasteurellapaise oli syynä ja Noppiksen annettiin nukkua pois pitkällisen ja kivuliaan vaivan parista, jonka hoitomahdollisuudet olivat lähes olemattomat ja kuitenkin tartuntariski muihin kaneihin olemassa. Kiitos Noppis kaikesta, kurjaa ettet viipynyt kanssamme pidempään, mutta nyt ei enää ole kipua ja on parempi olla...

Iloisempina uutisina Allulle löytyi aivan loistava "eläkekoti", kiitos Hannalle! Allulle kun ei enää ollut tarvetta jalostuskäyttöön, niin lemmikin asemassa se saa enemmän huomiota ja hemmottelua, kuin yhtenä kanilan kaneista. Allu itse vaikuttaa sopeutuneen muutokseen hyvin ja kotiutuneen nopeasti. Omista naaraista Kaisa ja Tikru etsivät myös hiljaisesti uusia koteja, sillä ajatuksena on ollut jättää myös nämä rouvat jo pois jalostuskäytöstä. Jos olet kiinnostunut, niin sähköpostilla saa lisätietoja.

Helppi on astutettu ja tässä on viikon päivät jo odoteltu jotain tuloksiakin. Mitään ei kuitenkaan ole tapahtunut eikä Helppi kyllä kovin kantavalta näytä, eli on tainnut jäädä tyhjäksi tällä erää. Poikasia ei näillä näkymin ole odotettavissa enää tämän vuoden puolella.

* ~ * ~ *

* 10.9.2010 : Kesän poikaset ovat muuttaneet kotoa, poikkeuksena ne, jotka jäivät tänne jatkamaan sukua. Kotiin jäi joka poikueesta joku, Lordin ja Tikrun poika Kitalpha joka kasvaessaan tulee näyttämään onko todellakin sallander vai sittenkin kehnon värinen ruskea siamsoopeli, sekä madagaskarnaaraat Lyra (Noppiksen ja Roopen poikueesta) ja Mimosa (Kaisan ja Epun poikueesta). Helpillä on puolestaan nyt urosvieras, joten yksi poikue ehkä odotettavissa vielä loppuvuodelle. Madagaskaria sieltäkin, mitä todennäköisimmin. Kaipailisin tulevaisuudessa, mahdollisesti keväällä, lainaan/käyttöön isabellaurosta, joka olisi eri sukua kuin Allu ja Tikru. Saa vinkata, jos osuu kohdalle.

Loppuvuodesta pitäisi käydä vielä muutama näyttelykin, ainakin Jippu pitäisi saada rekisteröityä. Suunnitelmissa Tuuri sekä ehkä messariin joulukuussa. Alustavia suunnitelmia kuitenkin vielä, eli jää nähtäväksi.

* ~ * ~ *

* 25.6.2010 : Pikkuiset kasvavat huimaa vauhtia ja alkavat kaikki jo olla luppakorviakin, poikkeuksena Kaisan pienet, jotka siis juuri availivat silmiään. Kaisan poikasista kaikki kolme ovat madagaskareita, varsin tummia sellaisia, joten madagaskaria olisi nyt tarjolla sitä etsivälle. Tikrun värimysteerit näyttävät yhä vahvemmin sallandereilta, toisen ollessa sallander & white, vaikka olen äärimmäisen skeptisesti suhtautunut siihen mahdollisuuteen, että olisin sellaisia saanut aikaiseksi. Soopeleita ne eivät kuitenkaan ole, eivätkä oikein mitään muutakaan ihan lähimain, joten kyllä se varmaan on sitten uskottava, että siellä on niitä kaksin kappalein. Molemmat ovat ilmeisesti uroksia (toinen on, toinen vielä vähän kysymysmerkillä), mutta ainakin perus sallander jäänee silti minulle, jos ei innokasta sijoituskotia tupsahda jostain ilmoille. Noppiksen ja Kaisan poikasista olen ajatellut jättää yhden madagaskar naaraan kotiin, Noppiksella niitä on kaksi ja Kaisan poikasista en vielä ole sukupuolia tutkaillut. Näillä ajatuksin eteenpäin, pitäisi varmaan pieniä jo mainostellakin jossain, että saisi niille kotejakin. Niin söpöjä kuin ovatkin, ei taida olla kovin järkevää jättää koko katrasta tänne kotiin... :D Hyvää juhannusta kaikille!

* ~ * ~ *

* 12.6.2010 : Niitä on lisää! Kaisakin pyöräytti viime yönä poikueen maailmaan, joten nythän näitä riittää. Tiedustella voi, tästä määrästä kyllä jo useampikin etsii sitten omia koteja. ;) Tikrun pikkuiset ovat varmaan pulleimpia kaninpoikasia joita olen nähnyt pitkään aikaan, mutta se johtunee siitä, ettei poikueesta jäänyt henkiin kuin 2 kpl jotka todellakin ovat olleet ahkeraan maitobaarilla. Nämä kaksi ovat varsin jännän värisiä (ainakin minulle, jolla väriskaala on yleensä tätä isabella, madagaskar, madagaskar, madagaskar... oho, isabella), joten nähtäväksi jää minkä värisiä näistä kavereista kehittyy. Toinen on yksivärinen, toinen white-kuvioitu, mutta varsinaisista väreistä en vielä uskalla sen tarkemmin sanoa. Sen sijaan Noppiksen poikueeseen putkahti kummastuksekseni yksi punasilmäinen valkoinen sinne madagaskareiden joukkoon, eli tässä on samalla väriskaalakin kokenut varsinaisen muuntautumisen.

* ~ * ~ *

* 28.5.2010 : Hämmästys ja kummastus. Äärimmäisen nihkeän melkein 1,5 vuoden jälkeen ihan parin päivän sisään paljon uutta ja ihmeellistä. Tarkkasilmäiset saattoivatkin havaita, että tietoni tipahtivat alkuvuodesta pois Kaniyhdistyksen kasvattajalistoilta. Tämä johtui täysin kasvattajasäännöistä ja siitä, etten ollut täyttänyt vaatimuksia erittäin poikashiljaisen vuoden takia. Anoin kuitenkin jatkoa kasvatustoiminnalle ja perustelut hyväksyttiin, eli jälleen olen touhussa mukana. Tähän yhteyteen myös pahoittelut niille kaninkyselijöille, joiden sähköposteihin en ole alkuvuoden puolella vastaillut, ymmärtänette ettei tilanne ole ollut mikään helppo ja olen myös punninnut koko kasvatustoiminnan jatkamista. Jos olette edelleen kiinnostuneita kanin hankinnasta, ottakaa uudelleen yhteyttä.

Eikä muuten ole enää hiljaista poikasrintamalla! Tikru pyöräytti maailmaan tiistain ja keskiviikon välisenä yönä viisi pikkuista, joiden isä on Hiawatha's kanilan sallander & white norjantuonti Lordi. Jännityksellä odotan, minkä värisiä tästä poikueesta kehkeytyy, väriyhdistelmä kun oli ihan tarkoituksellinen kokeilu... Olin jo aivan onnessani Tikrun pikkuisista, kun tänään havaitsin, että Noppis, jonka kanssa olin jo luopunut toivosta, oli myös tehnyt perheenlisäystä ja pesässä olikin puolestaan neljä pikkuista! Näiden isä on oma Roope, myöskin norjalainen. Norjan pojat olivat siis vauhdissa tuloksekkaasti, nyt odotellaan tekisikö vielä Kaisa joukon jatkoksi omat jälkeläisensä kuun vaihteen jälkeen... Vaan ennen kaikkea nyt toivon, että kaikki sujuu hyvin ja K- ja L-poikueiden pikkuiset kasvavat hyvin. Toissijaisena toivon myös naaraita, edes yhden, edes toiseen poikueeseen... tulisi ihan tarpeeseen. Hyvin todennäköisesti ainakin toisesta, jos ei molemmista poikueista jää joku itselleni asustamaan, mutta muita voi sitten lähemmin tiedustella.

* ~ * ~ *

* 7.2.2010 : Laukaan näyttelyssä oltiin eilen urosedustuksella, eli mukana oli Eppu, Roope sekä Allu. Kaikille ihan ok tulos, ei erityisempää menestystä. Allu myös rekisteröitiin saamillaan pisteillä. J-poikueen kaksi pikkupupua etsivät uusia koteja näyttelystä, mutta sellaisia ei ilmaantunut - eli jos olet pupua vailla, niin yhteys Elenaan (tiedot alla sekä myytävänä -sivulla). Yksi J-poikueen uroksista jäi minulle ja sai kutsumanimekseen Jippu. Jipun osalta tulevaisuuden suunnitelmat ovat hiukan avoinna, joten jos olisit kiinnostunut esim. sijoituskanista, niin sellainen mahdollisuus olisi tarjolla.

* ~ * ~ *

* 13.12.2009 : Poikashiljaiseen vuoteen pientä piristystä - Linnunradan J-poikue näky päivänvalon yhteistyössä Hiawatha's kanilan kansa. Kaikki poikastiedustelut suoraan Elenalle, puh. 040-5688237 (iltaisin) tai elena.suomela@pp.inet.fi

* ~ * ~ *

* 14.08.2009 : Huono onni jatkuu. Kaisan ja Lordin poikueessa ei selviytyneitä poikasia. Linnunradan I-poikue eli vain vuorokauden.

* ~ * ~ *

* 13.08.2009 : "Pitkä kuiva kausi" ehkä jo hellittää, siis kevään & kesän mittaan astutusyritykset ovat todellakin jääneet yrityksiksi, eikä pikkupupuja olla saatu maailmaan. Nyt kuitenkin Kaisalla ja laina-uros Lordilla (Hiawatha's kanilan sallander & white Brookside Lord Valiant) syntynyt 5 kpl pieniä eilen. Poikasista kuitenkin yksi kuollut ja neljä muuta hiukan kylmettyneinä eikä kunnon pesärakennelmassa, joten nyt peukut pystyyn pienten puolesta. Seuraillaan tilannetta, toivottavasti Kaisa vielä ottaa asiakseen hoitaa pikkuiset kuntoon.

* ~ * ~ *

* 24.04.2009 : Kaisa ja Helppi päättivät, ettei vielä pääsiäisenä ollut pikkupupujen aika - siis toisin sanoen, kumpikaan ei nähtävästi tullut kantavaksi. Kaisa kyllä rakensi ahkerasti pesää, mutta mitään lopputulosta ei syntynyt. Annoin tyttöjen huilata pari viikkoa ja yhdistin sitten uudelleen. Samoihin aikoihin yhdistin myös Noppiksen ja Roopen, joten nyt olisi kolme poikuetta ainakin yritteillä. Toivotaan, että tällä kertaa tulisi sitten tulostakin lähempänä toukokuun loppupuolta...

* ~ * ~ *

* 20.03.2009 : Kevättalvi on sujunut rauhallisissa merkeissä, ilman sen ihmeempiä tapahtumia. Suurin uutinen lienee, että helmikuun lopulla muutti Linnunradalle yksi uroskani lisää, eli Lounatuulen Ameriikan Tuliainen (tuttavallisemmin Allu) Kaipion Annalta. Allu on yhteisomistuksessa Hiawatha's kanilan Elena Suomelan kanssa ja asustaa vuorotellen molempien luona.

Poikasia toivotaan syntyväksi nyt kevään korvilla, sekä Kaisa että Helppi on astutettu ja Noppiksellekin jo suunnitelmat valmiina. Pidetään peukkuja ja toivotaan, että jo kuun vaihteessa saataisiin taas poikasia Linnunradalle. :) Kaisa on astutettu Allulla ja Helppi Epulla, joten ainakin toiveissa olisi molempiin yhdistelmiin isabellaa ja madagaskaria. Varauksia en ota vielä vastaan, ennen kuin mahdolliset poikaset ovat saapuneet maailmaan, mutta kysellä toki voi (sähköpostilla, kiitos).

* ~ * ~ *

* 18.01.2009 : Vuoden ensimmäinen näyttely on takanapäin. Noppis kävi tekemässä näyttelydebyyttinsä ja Tikru palasi mammalomalta (joskin vielä ylimääräisen painon kera ja hiukan vajaassa karvassa ;), samoin Eppu oli matkassa mukana. Pisteet on päivitetty kanien sivuille, ei kovin ihmeellisiä tuloksia - Epulle samaa linjaa eli 93 p, Tikrulle 90 p (josta kaksi pois painon takia) ja Noppikselle pisteitä 90 p. Noppis on kasvanut melkoisen suurikokoiseksi, joten paino ylittyi silläkin, vaikkei neiti suhteessa ole edes pulska. Noppiksella on varmaan vaan painavat luut. ;) Helppi oli myös matkassa mukana, sillä halusin sen rekisteröidä aikaisemmilla pisteillä ja nyt onkin kaikki kanilan asukit rekisteröityjä. :)

Kaisa jäi valitettavasti tyhjäksi, mikä ei sinällään ole kauhean yllättävää tässä keskitalvella. Taukoa tulee siis vähäksi aikaa poikasrintamalla, kunhan kevät koittaa niin tehdään uusi yritys ja suunnitteilla on astuttaa myös sekä Helppi että Noppis kevään kuluessa. Tarkoitus olisi saada sen myötä sitten omat urokset myös jalostuskäyttöön.

* ~ * ~ *

* 30.12.2008 : Vuosi lähenee loppuaan ja ensimmäinen puoli vuotinen jakso jälleen kanikasvatuksen parissa on vierähtänyt mukavasti. H-poikueen lapset löysivät helposti uudet kodit ja muuttivat niihin joulun alla. Sen mitä olen osalta kuullut, niin hyvin on sujunut ja kanit ovat nopeasti kotiutuneet. :) Uusia Linnunratalaisia odotellaan ehkä maailmaan Kaisalta, joka ei kyllä mielestäni kovin kantavalta vaikuta (joskin on lihonnut, mutta se voinee johtua myös ruokavaliosta) joten tiedä sitten putkahtaako vielä lähipäivinä uusi poikue maailmaan. Jos ei, niin seuraavan kerran poikasia on odotettavissa sitten keväämmällä.

* ~ * ~ *

* 16.12.2008 : Grand Gala on takana ja pojille näyttelystä mielestäni hyvät tulokset; Eppu pitää linjansa eli pisteitä 93 p. ja Roope puolestaan teki näyttelydebyyttinsä Suomessa tuloksella 94 p. ja kunniamaininta. Roopehan on Norjalaisilla pisteillä sinne rekisteröity (93 p.) ja odottelinkin komealle nuorelle herralle jotain tämän tasoista tulosta. Näyttelysaralla seuraavaksi ohjelmassa Jyväskylän näyttely tammikuussa, jonne on lähdössä muutama - Roopen valitettavasti jäädessä kotiin, koska näyttely oli vain Suomessa syntyneille kaneille.

Tikrun poikaset lähtevät loppuviikosta uusiin koteihin ja mysteerivärit jäävät epäselviksi, onneksi uudet omistajat ovat tästä tietoisia. :) Nähtäväksi jää sitten aikuisemmalla iällä kehittyvätkö ne sinisiamsoopeleiksi vai isabelloiksi - jotka ovat siis tällä hetkellä vahvimmat vaihtoehdot.

* ~ * ~ *

* 1.12.2008 : Tikrun poikaset ovat ainakin nyt alustavasti varattuja kaikki - kahden varaukset eivät ole aivan lukkoon lyötyjä, mutta alustavia ainakin. Kyselyitä on muutama enemmän kuin poikasia, joten kiinnostuneita kehoitan odottelemaan seuraavaan poikueeseen. Vastailen sähköpostilla kyllä jo kyselleille, malttakaa muutama päivä että ehdin purkaa sähköpostini. :) Kahden mysteerivärin kohtalo ei ole aivan vielä ratkennut, mutta muutamia ehdotuksia niille kyllä on. :D

Päädyin nyt astuttamaan Kaisan Epulla, koska alkuperäiset urossuunnitelmani eivät toteutuneet, katsotaan saako nuoriherra jo jälkikasvua aikaiseksi ja mikä on tilanne näin "pimeällä kaudella", kun tiinehtyvyys yleensäkin on heikompi. Tästä yhdistelmästä siis myöhemmin lisää, jos onnistaa niin seuraava poikue syntyisi vuoden vaihteeseen.

* ~ * ~ *

* 17.11.2008 : Kuopion näyttely takanapäin ja sieltä ei ihan yhtä hyviä tuloksia kuin Tuurista. Eppu jatkoi samaa linjaa, kuittaamalla 93 p. mutta Kaisalle tällä kertaa vain 89 p. ja Helpille valitettavasti nollat. Helpillä syynä leukapussi, jota kyllä jo etukäteen pelkäsinkin - onneksi saatiin kuitenkin viime reissulta Helpille pisteet, oli neidin näyttelyura sitten aikalailla siinä.

Poikaset kasvavat silmissä ja ovat lähteneet jo pesästä tutkimaan ympäristöä. Värijakauma jaksaa ihmetyttää - kaksi poikueen vaaleampaa (yksivärinen ja viittakuvioitu) muistuttavat lähinnä jotain sallanderin ja isabellan välimuotoa. Se, kasvaako kavereista mitään "kunnon" väriä jää nähtäväksi. Harkitsen silti yksivärisen jättämistä kotiin, ihan vain nähdäkseni värin kehittymisen ja sen mitä se mahdollisesti periyttäisi.

Seuraavaksi suunnitteilla Kaisan asututus, en vaan ole urosta vielä lyönyt lukkoon. Näyttelyrintamalla GG Helsingissä jonne taidan viedä urokset ja tammikuussa näyttely Jyväskylässä jonne pääsisi myös Noppis.

* ~ * ~ *

* 5.11.2008 : H-poikueen värivalikoima menikin uusiksi. :D Yhdistelmä josta siis odotin pelkkää isabellaa yksivärisenä ja viittakuvioituna näyttää tuottaneen ihan muuta. Ensiksi päättelin kaikkien poikasten olevan viittakuvioituja, kahden parempia ja kahden heikompia. No, viitat ovat aika kellertäviä isabelloiksi, joten saattavat olla kyllä madagaskar viittakuvioitujakin. Muut kaksi ovat erittäin vaaleita, toisella on muutamia värilaikkuja kyljissä (siis lähinnä ehkä madagaskar satunnaisella scheck-kuviolla) mutta viimeinen kaveri on jotain ihan muuta. Väri on erittäin vaalea, joko hunnullinen tai viittakuvio mutta myönnän ihan rehellisesti etten tässä vaiheessa osaa sanoa mikä on kyseessä. Pitänee siis malttaa viikko-pari että saan paremmin väreistä selvyyttä. Muutoin poikaset kyllä voivat pulleasti ja emo näyttäisi niitä hyvin hoitavan. :)

* ~ * ~ *

* 31.10.2008 : Tikrulla pesässä pieniä! :) Neljä pientä luppalasta (ainakin alustavan laskennan mukaan) on putkahtanut maailmaan viime yönä. Alustavia kyselyjä poikueelle on jo muutama, eli jos olet poikasista kiinnostunut niin kannattaa seurata kotisivuille ilmestyvää varaustilannetta. Riippuen myös poikasten väri- ja sukupuolijakaumasta, on myös mahdollista että sieltä sitten jää itselleni joku.

* ~ * ~ *

* 19.10.2008 : Tuurista eilen kivat tulokset näyttelystä, Epun ja Helpin ensimmäinen näyttely ja Kaisan ilmoitin mukaan omaksi iloksi ja jotta saisin sille vielä muutaman arvostelun lisää. Epulle varsin hyvät pisteet 93,5 ja kehuja väristä samoin kuin Helpille pisteet 93 jolla puolestaan kehuttiin vielä pohjaväriä. Kaisakaan ei kauas jäänyt tuloksella 92,5 p josta yksi piste putosi ihan painon takia. Eli kaiken kaikkiaan mielestäni varsin hyvin meni. En vielä kuitenkaan rekisteröinyt Eppua tai Helppiä näillä pisteillä, katsotaan millaista tulosta tulee kuukauden päästä Kuopion näyttelystä...

* ~ * ~ *

* 29.09.2008 : Linnunradan kanilaan on tullut lisäystä, voisipa osittain sanoa että ulkomaanvahvistusta, sillä sunnuntaina kotiutui madagaskar uros Brookside Robert jonka kasvattajat ovat Elina Jokinen ja Tor Gillerholtmoen, Norjasta. Samalta reissulta muutti myös Tikru, eli Hottentotin Tiikerin Päiväuni, Hangasmäen Akin luota. Samalla Hiawatha's kanilaan muutti toinen Brookside -uros, jota olisi myös tarkoitus tulevaisuudessa lainata.

Tikru muuttikin samantien yhteen asumaan lainakanin kanssa, eli kyseessä Kani (NightMary's Winter Wonder) joka on lainassa Elena Suomelalta Hiawatha's kanilasta. Toivon siis, että saadaan alulle pikkutikruja ja pikkukaneja, tästä lisää myöhemmin kun se on ajankohtaisempaa.

* ~ * ~ *

* 14.08.2008 : Kanilan häkkirakennelma on vihdoin valmis ja sen myötä (kun tilat ovat nyt kunnossa) muutti Hiltusen Anninalta kaksi madagaskar-naarasta lisää. Uusia tulokkaita ovat siis Eti's little Gazell (Kaisa) sekä Sauruksen Nobelium (Noppis), emo ja tytär. Ajatuksena on astuttaa Kaisa tässä loppuvuoden aikana jossain vaiheessa, uroskin on jo suunnitteilla - mutta siitä lisää sitten lähemmin kun tulee ajankohtaiseksi.

* ~ * ~ *

* 27.07.2008 : Täällä taas, pitkästä aikaa. Noin kahden vuoden tauon jälkeen, on Linnunradan kanilassa taas vähitellen toimintaa. Tauon myötä valitettavasti vanhat linjat eivät enää ole käytössäni, mutta toivottavasti löytyy vielä omia kasvatteja, joita pystyisin käyttämään jalostukseen jatkossa. Kanilassa kasvaa kaksi nuorta kania, Lounatuulen Olen Energinen (Eppu) sekä Hiawatha's Little Helper (Helppi) ja lisää on odotettavissa. Kanimäärän lisääntyessä on sitten mahdollisesti odotettavissa poikasiakin, ehkä jo tämän vuoden puolella.